Милиони в Тайван се отправят към урните, за да гласуват на

...
Милиони в Тайван се отправят към урните, за да гласуват на
Коментари Харесай

Тайван провежда местни избори

Милиони в Тайван се насочат към урните, с цел да гласоподават на локалните междинни избори на острова стартират в събота.

Тези избори се организират на всеки четири години. Те притеглят внимание тази година, тъй като Тайван се трансформира в тематика за конфликт между Китай и Съединени американски щати, заяви BBC.

Китайското правителство гледа на Тайван като на отцепнала се провинция, която в последна сметка ще бъде част от страната. Но доста тайванци считат своя самоуправляващ се остров за друг.

Тези избори включват и референдум за намаление на възрастта за гласоподаване до 18 години. В момента единствено хора над 20-годишна възраст могат да гласоподават. Но наподобява от ден на ден и повече младежи стават политически съзнателни, като изборната интензивност на вота през 2020 година е най-високата до момента. Младите хора показват като водеща тематика " китайската опасност " - въпрос, който е бил огромна част от политическия диалог тук през целия им живот.

В Тайван има две съществени политически партии с разнообразни възгледи по отношение на Китай.

" Куоминдан " се застъпиха за стопански задължения с Китай и изглежда са в интерес на обединяването, макар че изрично отхвърлят ​​да са прокитайски.

Техният главен противник е ръководещата Демократична национална партия, чийто водач Цай Инг-вен спечели със съкрушителна победа на националните избори през 2020 г.Цай зае мощна позиция по отношение на Китай, като сподели, че Пекин би трябвало да покаже почитание към Тайван и че Тайпе няма да се поддаде на напън. Тя беше избрана отново през 2020 година с заричане да се опълчи на Пекин.

Според социологическите проучвания кметската конкуренция е много близка в Тайпе и Хсинчу, Силициевата котловина на Тайван, която е дом на водещия в страната бизнес с полупроводници и микрочипове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР